Sunday, February 13, 2011

Ukuran Masa

 Definisi masa : 
         Waktu adalah sebahagian daripada sistem pengukuran yang digunakan untuk acara urutan,  membandingkan tempoh peristiwa dan selang antara mereka, dan mengukur tahap perubahan seperti gerakan objek . Masa telah menjadi subjek utama agama, falsafah  dan sains, tetapi mendefinisikannya dengan cara yang non-kontroversi yang berguna untuk semua bidang membaca secara konsisten bagi mengelakkan ulama besar. Waktu adalah salah satu quantiti fisika asasi dalam Sistem Antarabangsa Unit. Waktu adalah digunakan untuk menentukan quantiti lain seperti kelajuan. Jadi mendefinisikan masa dalam quantiti tersebut akan mengakibatkan bundar definisi. Definisi operasi masa, di mana seseorang mengatakan bahawa mengkaji jumlah pengulangan sesuatu benda atau acara siklik standard (seperti perjalanan pendulum bebas ayun).

Sejarah masa :
        Pelbagai peranti telah dicipta untuk mengukur masa. Kajian tentang peranti ini disebut Horologi. Alat Mesir berasal dari c.1500 SM, sama dengan bentuk T bongkok-persegi, digunakan untuk mengukur pergerakan waktu dari bayangan dengan menggunakan palang pada aturan non-linear. T ialah berorientasikan ke arah timur di pagi hari. Pada tengah hari, peranti itu berpusing sehingga dapat melemparkan bayangnya di arah masa petang.   
        Sebuah jam matahari menggunakan Gnomon untuk melemparkan bayangan pada tanda yang sesuai untuk jam. Posisi bayangan menandakan masa mengikut waktu tempatan. Alat yang paling tepat untuk mengukur masa di dunia kuno adalah jam air atau clepsydra, salah satu alat yang ditemui di makam Amenhotep firaun Mesir saya (1525-1504 SM). Mereka boleh digunakan untuk mengukur masa walaupun pada waktu malam , tetapi pemeliharaan manual diperlukan untuk mengisi balik air yang telah mengalir. Orang-orang Yunani dan orang-orang Kasdim memastikan masa sentiasa direkod kerana ketepatan masa merupakan bahagian penting dalam pemerhatian astronomi mereka. Penemu Arab dan jurutera sentiasa membuat pengubahsuai pada penggunaan air jam sehingga Zaman Pertengahan.  Pada abad ke-11, para penemu Cina dan jurutera mendapati jam mekanik pertama yang didorong oleh seorang pelari mekanisme. 
          Jam pasir menggunakan aliran pasir untuk mengukur aliran masa. Alat ini digunakan dalam navigasi. Ferdinand Magellan menggunakan 18 gelas di setiap kapal untuk mengelilingi dunia pada tahun 1522. Dupa tongkat dan lilin-lilin biasanya digunakan untuk mengukur masa di kuil-kuil dan gereja di seluruh dunia.Waterclocks dan kemudian, jam mekanikal, digunakan untuk menandakan peristiwa biara pada abad pertengahan . Richard of Wallingford (1292–1336),   ketua biara St Alban, terkenal dalam membina sebuah jam mekanik sebagai rumah persembahan planit astronomi pada 1330.  Kemajuan besar dalam ketepatan masa telah dibuat oleh Galileo Galilei dan terutamanya Christiaan Huygens, orang penemuan jam bandul.
           Jam dalam bahasa Inggeris mungkin berasal daripada perkataan Belanda Tengah, iaitu  "klocke" yang sebelum ini berasal daripada perkataan Latin pada abad pertengahan ,iaitu "clocca", yang sebenarnya berasal dari Celtic, dan kognitif dengan Perancis, Latin, dan kata-kata Jerman yang bermaksud loceng. Pergerakan masa semasa di laut boleh ditandai dengan loceng, dan masa itu dinotasikan (lihat loceng kapal). Jam-jam ditandai dengan loceng di biara dan di laut.
            Jam dapat berkisar dari jam tangan ke lain yang lebih eksotis seperti Clock of the Long Now. Ini  boleh didorong oleh pelbagai cara, termasuk graviti, musim semi, dan berbagai bentuk kuasa, dan ditetapkan dengan pelbagai cara seperti pendulum.
            Kronometer adalah pencatat waktu mudah alih yang memenuhi standard ketelitian tertentu. Pada mulanya, istilah ini digunakan untuk merujuk kepada kronometer laut, arloji digunakan untuk menentukan bujur dengan cara navigation langit,  ketelitian masa yang pertama dicapai oleh John Harrison. Baru-baru ini, istilah ini juga telah digunakan pada jam tangan kronometer, jam tangan yang memenuhi standard ketelitian yang ditetapkan oleh badan COSC Switzerland .
            Alat ketepatan waktu yang paling tepat adalah jam atom, ia tepat bagi saat dalam berjuta-juta tahun,  dan digunakan untuk menyesuaikan jam lain dan instrumen ketepatan masa. Jam atom menggunakan harta spin atom sebagai asas mereka .
           Sejak tahun 1967, Sistem Antarabangsa Pengukuran mengukur unit masa,dalam saat ,berdasar kepada sifat-sifat atom Cesium. SI mendefinisikan saat sebagai 9.192.631.770 getaran dari radiasi yang berkaitan dengan peralihan antara dua paras tenaga elektron spin dari keadaan asas atom 133Cs.
           Pada zaman ini, Global Positioning System berkoordinasi dengan Network Time Protocol boleh digunakan untuk melakukan penyegerakan sistem ketepatan masa di seluruh dunia. Dalam tulisan falsafah abad pertengahan, atom adalah unit masa merujuk kepada bahagian terkecil waktu. Kejadian terawal dalam Bahasa Inggeris dijumpai di Byrhtferth's Enchiridion (teks tentang sains) dari 1010-1012, di mana ia didefinisikan sebagai 1 / 564 dari momentum (1 ½ minit),  dan sama dengan 15/94 dari satu saat. Itu digunakan di Computus,iaitu  proses menghitung tarikh Paskah. Pada tahun 2006 , unit terkecil waktu yang telah diukur adalah pada attosecong(10-18 s) ,skala masa, atau sebanyak 1026 Planck kali.

Unit :
         SI unit untuk masa adalah saat. Selain saat , unit-unit seperti jam, minit dan hari juga ditetapkan, walaupun mereka adalah "bukan SI" unit kerana mereka tidak menggunakan sistem perpuluhan, dan juga kerana keperluan sesekali untuk melakukan lompatan saat. Walaupun, mereka diterima secara rasmi oleh Sistem Antarabangsa tetapi tidak mempunyai nisbah tetap antara saat dengan bulan atau tahun dengan bulan dan tahun mempunyai variasi yang penting dalam ukuran panjang .


Jadual unitUnit
Saiz
Yocto saat
10−24 s
Zepto saat  
10−21 s
Atto saat
10−18 s
Femto saat
10−15 s
Pico saat
10−12 s
Nano saat
10−9 s
Micro saat
10−6 s
Milli saat
0.001 s
Saat
1 s
Minit
60 s
Jam
60 minit
Sehari
24 jam
Seminggu
7 hariGambar-gambar Alat Ukuran Masa Zaman Dahulu :

                           Menggunakan aliran pasir untuk mengukur masa

                                                   Jam Matahari


Gambar-gambar Alat Ukuran Masa Pada Zaman Kini :


                                                      Jam poket

                                                       Jam tangan

                                                      Jam atom


Rujukan :
http://en.wikipedia.org/wiki/Time


Aktiviti : Ukuran Masa Dengan Jam Matahari


Alat-alat yang diperlukan :
Penghisap , Ketas A4 , Kompas , Jam tangan , Pelekat

Proces membuat jam matahari :
1 . Melukis satu bulatan besar pada kertas A4 .
2 . Melukis bentuk jam dalam bulatan tersebut .
3 . Melekatkan penghisap di titik tengah bulatan tersebut . 
4 . Meletakkan jam yang dilukis di bawah matahari . 
5 . Pastikan arah utara .
6 . Mengkaji masa dalam jam yang dilukis dan bandingkannya dengan masa yang sebenar . 
 
Keputusan :
Masa pada jam yang dilukis agak sama dengan masa yang sebenar . Gambar- gambar Aktiviti :

Gambar semasa membuat pembentangan tentang ukuran masa

Jam  matahari yang dibuat oleh kumpulan saya


 
Meletakkan jam matahari di bawah matahari

Masa jam matahari dengan masa sebenar


No comments:

Post a Comment